Tapéta

webáruház - Minőségi tapéta, luxus

tapéták

széles választékát kínáljuk.
MENÜ
Főoldal arrow Tapétázási tanácsok arrow Tapétázás egyszerűen, gyorsan, otthon
Tapétázás egyszerűen, gyorsan, otthon

Tapétázás egyszerűen? Gyorsan? Otthon?


Jóllehet, a tapétázók négy éves szakképzésben részesülnek a szakma elsajátításához, ám a tapétázás felületes szemmel nézve korántsem olyan bonyolult eljárás, mint azt elsőre gondolnánk. Nem is szólva arról, hogy financiális leterheltségünk miatt már önmagában azzal is új hangulatot kölcsönözhetünk otthonunknak, ha csupán egyetlen falszakaszt ragasztunk le dekortapétával, de a teljes szobát is kitapétázzuk saját kezűleg. Az önmagunk által végzett tapétázáshoz íme néhány használható tipp:


Első lépés: a falfelület előkészítése


Minden tapétatípus felhelyezése előtt meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a tapétázandó falfelület, vagy mennyezet megfelelően sima, szilárd és száraz, egy szóval megfelel a tapétázás megkezdéséhez. Ennek egyik feltétele lehet a régi és lekoszosodott tapéta eltávolítása. Ha szerencsénk van, akkor a régi tapétarétegek eltávolításának egyik legegyszerűbb módjával is elérhetjük célunkat, azaz a régi tapétarétegek forró vízzel való áztatásával, a falfelület sűrű szőrű kefével való benedvesítésével, majd ezt követően a felázott tapéta spaknival való lekaparásával.

Második lépés: a falfelület egyenetlenségeinek javítása

A régi tapétától megszabadított vagy szimplán csak egyenetlen falfelület javításához glettre és csiszolópapírra van szükségünk. A falon észlelt repedések, régi csavarhelyek, képkeretek felfogatására korábban használt szögek okozta lyukak eltömítésének legkiválóbb alapanyaga a glett. A mélyedések, repedések és nagyobb mélyedések glettelése, valamint annak száradása után már nincs egyéb dolgunk, mint a falfelület – első ízben durva, majd finomszemcsés – csiszolópapírral történő átcsiszolása.


A tapétázást saját kezűleg végzők gyakran elhanyagolják ezt a nem mellőzhető eljárást, melynek célja az, hogy a fal a beragasztózott tapétacsík felragasztása után ne tudja attól hirtelen elvonni a ragasztót. Külön érdemes figyelnünk arra, hogy az alapozás után csupán egy nappal kezdhetjük meg a tapétázást.


Negyedik lépés: a tapéta felragasztása


A tapétacsíkok leszabását követően ajánlott – természetesen a mintás oldalával lefelé fektetve – azokat egy nagyobb asztalra tennünk, amely nagyban megkönnyítheti a tapéta hátoldalának akár egy nagyobb ecsettel vagy hengerrel való beragasztózását, minden esetben a tapéta közepéről a szélek felé haladva. Nagyon fontos a kívánt teljes felületű tapadás eléréséhez, hogy a sarkokat is gondosan kenjük meg ragasztóval. Ügyeljünk arra is, hogy csak annyi ragasztóanyagot vigyünk fel a tapéta hátoldalára, amennyit annak nedvszívó képessége elbír. Érdemes több tapéta csíkot is előre bekenni ragasztóval, majd pihentetni őket néhány percig, amelynek idejét rendszerint feltüntetik a kiválasztott tapétatekercsünk csomagolásán. Minden esetben ajánlott a tapétázást házunk szobájának valamelyik sarkánál kezdeni oly módon, hogy a tapéta nagyjából három centiméteres sávban fedje a másik falat. A mintás tapétacsíkok folytatólagos felragasztásánál természetesen a mintákra ügyelve kell egymáshoz illeszteni az egyes csíkokat. Ha a tapétánk egyszínű, vagy nem mintás tehetjük átfedéssel is az egyes darabokat.