Tapéta

webáruház - Minőségi tapéta, luxus

tapéták

széles választékát kínáljuk.
MENÜ
Főoldal arrow Tapétázási tanácsok arrow Tapétázás és felület előkészítése tapétázáshoz
Tapétázás és felület előkészítése tapétázáshoz
Amennyiben első nekifutásra házunk vagy lakásunk valamely szegletének tapétázására gondolunk, gyakran úgy véljük, hogy tevékenységünk messze nem fog annyi piszokkal és kosszal járni, mint ha a szóban forgó felületeket valamilyen műanyag alapú festékkel kezelnénk. A lakberendezők és tapétázásban jártas szakemberek szerint is igaz, hogy jóllehet a látványos és praktikus kivitelezéssel jellemezhető munkálatokkal az esetek többségében meglehetősen gyorsan elkészülhetünk, ám ez a körülmény csak abban az esetben igaz, ha statikailag teljesen ép, sima és tiszta falfelülettel állunk szemben. 

A régi tapéta leszedése és annak „buktatói”

Előfordulhat, hogy a tapétázandó falfelületünket nem fedi régi tapéta, ily módon a fal előkészítésénél a felület apró hibáinak, repedéseinek javítását és a tapétázás megkezdése előtti megalapozó munkálatokat a gletteléssel kivitelezett simává tétel fogja jelenteni. A frissen vakolt, teljesen „szűz” egyenes és sima falfelületeket csupán alapoznunk kell a tapétacsíkok felragasztásának megkezdése előtt, de ha régen felvitt műanyag alapú falfesték borítja a vonatkozó felületeket akkor sincs egyéb dolgunk, mint azt spakli segítségével lekaparni. Könnyen előfordulhat ugyanakkor, hogy évekkel – sok esetben évtizedekkel – korábban felvitt tapétacsíkok borítják a tapétázandó falfelületet. Ebben az esetben a tapétázásunk megkezdése előtt célszerű a régi falon levő tapétát alaposan megvizsgálni. Az esetek nagy többségében ugyanis a régi tapétafelületre nem ragasztható az új tapétánk, elsősorban azért mert a régi ragasztóanyagokkal rögzített tapéták a többnyire még mésszel borított vakolattal történő reakciójuk révén sokat veszítettek ragasztó képességükből, ilyen értelemben statikailag instabillá váltak. Egészen biztos, hogy a financiálisan pénztárcánkat terhelő módon vásárolt új tapétánk képtelen lesz leválás nélkül hosszú évtizedekig a falakon maradni. Ha szerencsénk van, akkor nincs más dolgunk, mint a régi tapétarétegek eltávolításának egyik legegyszerűbb módját alkalmaznunk, azaz a falakat fedő régi tapétarétegek forró vízzel való beáztatását. A benedvesítést több szakaszban érdemes kivitelezni, és amennyiben régi tapétánk kellően felázott már spakli segítségével nagyon egyszerűen lefejthetővé válik a falfelületről.

Amit a tapétaragasztó eltávolításának technikájáról tudni érdemes

Előfordulhat viszont, hogy a szobánk falát fedő tapéta rögzítéséhez használt ragasztó makacsul tartja magát az érintett felületeken. Ebben az esetben a régi tapéta felületét a speciálisan ilyen esetekre alkalmazható Metylan tapétaleoldó folyadék vizes oldatával, vagy hasonló célra kifejlesztett termékkel kell áztatnunk. A tapétázásban jártas szakemberek szerint a Metylan tapétaleoldó folyadék az az anyag, amely legfontosabb tulajdonságának köszönhetően – hiszen képlékenységéből adódóan gyorsan behatol a tapéta szerkezetébe – igen könnyen feloldja a makacsul falra tapadt ragasztóréteget. A Metylan tapétaleoldó folyadék fentebb említett jellemzői teszik lehetővé a felület-előkészítési munka legkellemetlenebb részének gyorsabb és könnyebb elvégezhetőségét. Az szóban forgó tapétafelület erőteljes és alapos benedvesítésének elvégzéséhez érdemes széles ecsetet vagy a szobafestők körében jól ismert nagy felületek benedvesítésére alkalmas bolyhos festőhengert használni. A Metylan tapétaleoldó folyadékkal benedvesített régi tapéta ezt követően könnyen és rendszerint nagy darabokban eltávolíthatóvá válik a falakról.