Tapéta

webáruház - Minőségi tapéta, luxus

tapéták

széles választékát kínáljuk.
MENÜ
Főoldal arrow Tapétázási tanácsok arrow Milyen tapétát válasszunk?
Milyen tapétát válasszunk?

Amikor lakásunk vagy házunk szobáinak kitapétázását tervezzük – és ehhez nem szeretnénk lakberendezők költséges tanácsát kérni – nem árt odafigyelnünk néhány olyan tényezőre, amelyek alapjaiban fogják befolyásolni döntésünket. Alapvető kérdésként merülhet föl, hogy fessük, vagy tapétázzuk szobáink falait. Mivel előfordulhat, hogy a szóban forgó falak nagyon rossz állapotban vannak, némi előmunkálattal, majd a tapétázással könnyűszerrel eltüntethetjük a falak hibáit.


Mintást vagy egyszínűt?
A térhatás növelésétől a tapéta színében rejlő lehetőségekig…

Kevesen gondolnának arra, hogy a tapéták alkalmasak lakóterünk arányainak vizuálisan érzékelhető megváltoztatására. A tapétánkra jellemző mintákkal és színekkel ugyanis nem csupán kiváló hangulatot teremthetünk, hanem a minták és a fény együttes alkalmazásával megváltoztathatjuk a helyiségek látszólagos arányait, javíthatjuk közérzetünket. A lakberendezők döntő többsége kis szobákba és terekbe rendszerint az apró mintás – esetleg csíkos – tapétákat ajánlja, mivel ezek az anyagok előnyösen tágítani fogják térérzetünket. A tapétázásban jártas szakemberek egyöntetű véleménye szerint a nagyobb helyiségekben szinte nincsenek megkötések és bármilyen mintájú tapéta alkalmazható. Logikusnak hangzik, hogy sötét színű és „telt” mintázatú tapétát csupán világos szobákban érdemes alkalmaznunk, míg a kifejezetten világos és fényben gazdag helyiséget könnyedén „árnyalhatjuk” egy sötétebb tapétával. Meglepően kellemes hatást kelthet a tapéta és a festett fal együttes alkalmazása során kapott eredmény, mint ahogyan a legkülönbözőbb tapétaminták merész, nagyvonalú egymás melletti alkalmazásával is elérhetünk olyan változásokat, amelyekre csak álmunkban gondoltunk. A tapéta mintázatának kiválasztása tehát korántsem könnyű feladat. A sötét színek kedvelőinek alapvetően sötét szobákba csak akkor szabad sötétebb árnyalatú tapétát választani, amennyiben a falfelületek többsége világos. A lakberendezők megítélése szerint is a nagy minták például csak akkor mutatnak jól méretét tekintve kisebb és sötétebb szobában, ha a környezet rendezett, és az un. „minimalista” stílust követi.

Tapétát? De milyet?
A tapéták alapanyagai…

Természetesen a tapétázáshoz alkalmazott tapéta típusát – annak mintáját, szerkezetét és színét – minden esetben igényeink határozzák meg. Jóllehet, a papírtapéták a legelterjedtebb falburkolatok a piacon – mivel sima falra közvetlenül és könnyűszerrel ragaszthatók, színtartósságukat tekintve kiválóak – ám nem moshatóak és dörzsállóságuk igen gyenge, amely kifejezetten hátrányos lehet nagy fizikai hatásnak kitett falak esetében. Napjaink egyik legkeresettebb falburkoló anyaga a vinyl tapéta, amely szintén papíralapú tapétának tekinthető, viszont erre már dörzsálló vastagságban kerül fel a műanyag réteg. Dörzsállóságuk mellett ugyanakkor nem csak moshatóak, hanem eltávolításuk is meglehetősen egyszerű. A textiltapéták és az üvegszövet tapéták is közkedveltek. A textiltapéták ugyan papíralapú tapéták, ellenben felületük mintával ellátott, ráadásul alkalmazásuk után nagyon dekoratív hatást keltenek. Az üvegszövet tapéták szintén nagyon tartós falbevonó anyagok, amelyeket azért alkalmaznak széles körben, mert a még málló vakolatrészeket is szilárdan tartja, így a tapétázást megelőző előmunkálatok gyakran elhanyagolhatók.