Tapéta

webáruház - Minőségi tapéta, luxus

tapéták

széles választékát kínáljuk.
MENÜ
Főoldal arrow Tapétázási tanácsok arrow Amit a nehezen tapétázható helyek tapétázásáról tudni érdemes…
Amit a nehezen tapétázható helyek tapétázásáról tudni érdemes…
Előfordulhat, hogy vállalkozó kedvű és kreatív emberként magunk vállalkozunk otthonunk lakószobájának a kitapétázására, mindenekelőtt annak reményében, hogy többnyire fizikailag könnyű, pénztárcánkat kímélő és kifejezetten látványos eredményt érhetünk el.  A kiszemelt falfelület jó minőségű kitapétázáshoz ellenben ez kevés. Az esztétikailag is kifogástalan eredmény eléréséhez a tapétázás megkezdése előtt körültekintés és természetesen a tapétázandó felület „kiképzésének” nehézségeit – mint az ajtó- és ablakmélyedések, a sarkok, a mennyezet, elektromos dugaszoló aljak és kapcsolók tapétázását – is számba vevő felmérés, valamint ezzel összefüggésben néhány trükkös eljárás ismerete is elengedhetetlen.

A sarkok és belső élek tapétázása…

Nincs olyan falfelület, amelynek sík felületeit az esetek túlnyomó többségében sarkok, vagy egyéb kiszögelések ne törnék meg. Érdemes figyelnünk arra, hogy a gyakran előforduló kiszögelő sarkok éleinél a kiválasztott tapétacsík legalább három-négy centiméterrel túlnyúljon, hogy ettől a vonaltól folytathassuk immár teljes szélességű csíkkal a tapétázást. Mivel különösen fontos hogy a tapétacsík nem egyenes saroknál feszülés nélkül kövesse a sarok vonalát, érdemes az átfedő szél bevagdosását is elvégeznünk. A tapétázás folyamatában a belső sarkoknál érdemes ugyanezt az eljárás alkalmaznunk. Előfordulhat, hogy a felragasztott tapétacsík szélei a száradás során elválnának a faltól. Ilyenkor a szóban forgó tapétaszélek felemelésével párhuzamosan bátran alkalmazzuk a tapétaszélek leragasztására szolgáló Metylan tapéta utánjavító és szélragasztó készítményt.

Amint az ajtó- és ablakmélyedések tapétázásáról tudnunk kell…

A tapétázandó szobánk falán utunkba kerülő ajtó-, illetve ablakmélyedések esetében tapétánkból utóbbiak méreteinek megfelelő alakú forma kivágását javasolják a tapétázásban jártas szakemberek, természetesen ebben az esetben is a fentebb már részletezett okokból eredő ráhagyással, azaz az átlapolást lehetővé tevő alul és felül is megnövelt három-négy centiméteres toldással. A tapétacsík szélességének a vonatkozó bemélyedés szélességével tehát egyenlőnek kell lennie, de minden esetben számolnunk kell az említett mértékű ráhagyással. Az ajtó-, illetve ablakmélyedésekhez hasonlóan érdemes elvégeznünk az ablakunk alá vagy a tokfejhez szánt alsó tapétacsíkok kimérését is. 

A boltíves falfelületek és tapétázásuk…

A korábbi években különösen divatossá váló boltívek tapétázása sem bonyolult, de itt is érdemes néhány „fogást” elsajátítanunk. Már az is nagyon fontos, hogy az említett boltív előtti csík mellé teljes falhosszúságú tapétacsíkot ragasszunk úgy, hogy a boltív szélét a már említett három-négy centiméteres ráhagyással vágjuk körül és hajtsuk az egyenes élre. A soron következő tapétadarabot már csak olyan hosszúra kell mérnünk, hogy a tapétacsík szélein ismét három-négy centiméterrel nyúljon túl a fal élén. 

A kapcsolók és konnektorokat övező falfelületek tapétázása…

Kiemelt jelentőségű, hogy a szóban forgó felületek tapétázásához érve a hálózati feszültséget minden esetben lekapcsoljuk és csak a dugaszolóalak fedelének eltávolítása után kezdhetjük meg a tapétázást.  Fontos, hogy első lépésben a tapétát a dugaszolóalj felett ragasszuk első körben a falra, majd a tapétacsíknak a dugaszolóalj környékén történő gondos leragasztása után vágjuk csak ki a kívánt részt a nyílás pereme mentén. A dugaszolóalj fedelét minden esetben a tapéta megszáradását követően csavarozhatjuk vissza.