Tapéta

webáruház - Minőségi tapéta, luxus

tapéták

széles választékát kínáljuk.
MENÜ
Főoldal arrow Tapétázási tanácsok arrow A tapétaragasztókról általában…
A tapétaragasztókról általában…
Ha otthoni felhasználóként tapétázásra gondolunk, szinte azonnal látjuk magunkat, amint tapétaragasztóval már megkent hátoldalú tapétacsíkunkat a helyére illesztjük. A valóság ellenben azt mutatja, hogy tapétázás egyik legfontosabb fázisa a felhordáshoz és a kívánt statikai eredmény eléréséhez elengedhetetlenül kifogástalan minőségű tapétaragasztó előkészítése. A tapétapiacon ugyan léteznek előre elkészített formában is tapétaragasztók, ám nem árt tudnunk, hogy a legtöbb tapétaragasztó csupán por alakban szerezhető be, és természetesen folyadék – rendszerint víz – hozzáadásával lehet a ragasztót kikeverni. A szakemberek és lakberendezők körében is közkeletű álláspont, hogy a tapétaragasztó típusának kiválasztása minden esetben a tapéta alapanyagának függvénye. A tapéta, ugyanis, mint hordozóanyag, alapanyagát tekintve lehet rost-, papír-, vagy éppen növényi rost alapú. Az sem mellékes szempont – és erről általában információkat találunk a tapéta csomagolásán elhelyezett rövid tájékoztatón – hogy milyen minőségű a kiválasztott tapétánk, mivel az lehet egy-, két-, vagy éppen három hullámos.

A tapétaragasztók és bekeverésük…

Az alkalmazás előtt bekeverendő tapétaragasztók keverési arányát rendszerint minden gyártó feltünteti a tapétaragasztó csomagolására illesztett tájékoztató matricán, valamint ugyancsak utalnak az egyes ragasztótípusok összetételére, illetve érintőlegesen a ragasztás technológiájára. A vízzel bekeverendő ragasztótípusokra általánosságban elmondható, hogy a szükséges vízmennyiséget minden esetben érdemes első ízben külön vödörbe kimérnünk. A vízhez ezt követően fokozatosan hozzáadjuk a por alapú tapétaragasztót, úgy hogy a folyamatos adagolás közben kézi fúrógépbe illesztett keverőszárral egyenletesen elkeverjük.  Metylan termékcsalád termékei jelentik elsősorban a tapétázás világában azokat a ragasztókat, amelyeket előszeretettel alkalmaznak tapétázó szakemberek, de amelyet könnyűszerrel felhasználhatunk otthonunk saját kézzel történő kitapétázásához is. Természetesen a tapétázandó felületnek minden esetben simának, száraznak és pormentesnek kell lennie.

A Metylan és CMC tapétaragasztók alkalmazhatósága

Az igen közkedvelt Metylan normal tapétaragasztót mindenekelőtt könnyű és középnehéz papírtapéták ragasztásához használhatjuk fel. A termékcsaládnak több kiváló terméke közül kiemelhetjük a papírhátú három hullámos, vinil és habrátétes tapétákra kiválóan alkalmazható Metylan Special tapéta ragasztót, valamint az egy hullámos, két hullámos, három hullámos vlies tapéták ragasztásához tökéletesen megfelelő Metylan direct ragasztót. A tapétapiacon meglehetősen keresettek továbbá a CMC tapétaragasztók is elsősorban a könnyű illetve papírtapéták felragasztásához. Számos előnyeik közül a tapétázás megkezdése előtt alapozáshoz való alkalmazhatóságukat, tartósságukat, csomómentes tulajdonságukat, könnyű felhordhatóságukat és hőállóságukat említhetjük. A csomagok tartalmát a fentebb már részletezett módon hideg vízbe öntjük, majd az anyagot az első megkeverést követően – nagyjából harminc perccel később – ismét elkeverjük.